Jdi na obsah Jdi na menu
 


Whiskaska už není :-(

Zatímco v případě černého kocoura bez oka byl důvodem jeho skonu zápal plic a celkové vysílení, stříbrnou kočku dostala veřejnosti málo známá infekční peritonitida.

Whiskaska, jak jsme kočku pracovně nazvali, byla nalezena ve čtvrtek 15. listopadu ve sklepě rodinného domu v Loučné (Hrádek nad Nisou). Majitelé nemovitosti kočku neznali, a tak se stříbrná, černě tečkovaná kráska dostala do naší péče. 

Ačkoliv se rozjelo detektivní pátrání úctyhodných rozměrů - zahrnující víc než šedesát sdílení její fotografie z facebookového profilu Hrádku nad Nisou i kontaktování místních veterinárních ordinací - majitele se najít nepodařilo. 

whiskaska02.jpg

Proč jsme posílali foto kočky na hrádecké veteriny? Inu proto, že kočka měla zvětšené a částečně vyholené břicho. Takový zásah nepatří mezi běžné kratochvíle majitelů domácích zvířat; usoudili jsme tedy, že břicho bylo vyholeno kvůli sonografickému vyšetření, které se dělá např. z důvodu určení počtu koťat či zjištění stavu ledvin. Podle referenčního vzorku depozitních koček s vyholeným břichem (kvůli kastraci) bylo stáří strniště u Whiskasky určeno na max. 10 dní.

Vzhledem k tomu, že Whiskaska od samého začátku pobytu v depozitu odmítala potravu, ačkoliv se jí dostávalo výběru těch největších kočičích lahůdek, navštívili jsme s ní veterinu. Vyšetření ukázalo tekutinu v dutině břišní, horečku a celkovou vyčerpanost organismu. Jinými slovy FIP, infekční peritonitidu, v pokročilém stádiu. Mezi typické příznaky této výhradně kočičí nemoci patří zaplavení dutiny břišní či hrudní tekutinou. Stav je to závažný a neléčitelný, pro kočku bolestivý. 

whiskaska.jpg

Se slzami v očích jsme nechali Whiskasku odejít za Duhový most, do země, kde nic nebolí a kde je hojnost myší. Jak se dostala tam, kde byla nalezena, zůstává záhadou. Taktéž o důvodech toho, že se bez domova ocitlo zvíře ve vážném zdravotním stavu, můžeme pouze spekulovat.